Mail info@multilens.se   Telefon +46 (0)31 88 75 50

Visa meny

AAA

Polariserande glas dämpar reflexer

Ett effektivt skydd

Det är både modernt och vilsamt att använda solglasögon av god kvalitet. Ibland är det dessutom nödvändigt för att skydda ögonen. Det gäller framför allt de ljusstrålar som reflekteras från en blank vattenyta eller vid skidåkning i ett gnistrande vinterlandskap.

Det som händer är att man får små sår på hornhinnan p g a överexponering av UV-ljus. Namnet snöblindhet kommer av att snö reflekterar ljus väldigt effektivt vilket ökar mängden inkommande UV-ljus kraftigt. Därför är polariserande solglasögon dubbelt så effektiva, de tar både bort reflektionerna från snön eller vatten samt minskar total mängd ljus som når ögonen. Skadorna vid snöblindhet kan jämföras med de skador som uppstår om man ser in i en svetslåga utan skyddsglasögon.
 

Parallella linjer dämpar ljuset

Det polariserande glaset består av ett stort antal mycket små linjer som dels dämpar det allmänna ljusinsläppet och dels till mer än 99 % ser till att ljusreflexer som kommer från blanka horisontella ytor dämpas.

Polariserande solglas rekommenderas därför vid segling, bilkörning på våta vägbanor och vid skidåkning samt alla tillfällen där man vill minimera bländningseffekten som uppkommer av reflektioner från plana ytor. Alternativet till polariserande glas är att färga glasen mörka vilket dämpar allt ljus lika mycket.


Det polariserande glaset innehåller ett stort antal mycket små parallella horisontella linjer, som dämpar ljusmängden och dessutom tar bort skadliga och obehagliga solreflexer från framför allt blanka vattenytor.