Mail info@multilens.se   Telefon +46 (0)31 88 75 50

Visa meny

AAA

Synligt ljus och osynlig strålning

Från ultraviolett till infrarött

Det mänskliga ögat kan uppfatta våglängder mellan 380 och 780 nanometer.  Våglängden är avståndet mellan vågtopparna i ljusvågen och en nanometer är en miljarddels meter. Ljuset eller ljusvågorna färdas genom luft med en hastighet av cirka 300 000 km per sekund.

När ljust passerar genom ljusbrytande material (t ex glas) uppstår alltid en färgspridningseffekt så att ljuset delas upp i "regnbågens alla färger". Den här färgspridningen varierar med egenskaper hos materialet och vilken vinkel ljuset passerar igenom.

Färgspridningen sträcker sig från den ultravioletta till den infraröda strålningen. Det synliga ljuset innehåller med andra ord våglängder från det energirika blå ljuset till det långvågiga röda ljuset. I ögats näthinna uppfattas färgerna av tapparna, medan stavarna enbart används i skymning och svagt ljus.


Det synliga ljuset innehåller ljus med våglängder från 380 till 780 nanometer. Från ultraviolett till infrarött. Vi uppfattar ljuset som vitt när alla synliga våglängder samlas i en ljusstråle.
 

Det skadliga UV-ljuset

Det skadliga ultravioletta ljuset (UV) understiger cirka 400 nanometer. Det blå ljuset med sina korta och energirika våglängder kan också vara skadligt för ögat, både för det optiska systemet i ögats främre delar och för näthinnan. UV-ljuset och blått ljus kan hos äldre öka risken för förändringar i näthinnans gula fläck.

Ögats optiska delar, främst hornhinnan och linsen, bryter ljuset till en skarp bild på näthinnan. Pupillen bländar av ljuset, som sedan absorberas i och avbildas på näthinnan med sina pigmentskikt. Det är den här komplicerade processen vi kan påverka, underlätta och förbättra med bra optik och olika typer av filter och solskydd.
 

Infrarött ljus i vardagen

De osynliga infraröda ljusstrålarna (IR) har inte samma negativa effekter på ögat, och används i fler och fler instrument i vardagen. De vanligaste är fjärrkontroller till TV-apparater, stereoanläggningar och garagedörrar. IR-strålarna används också i nattkikare och optiska mätinstrument. Infrarött ljus är inte skadligt för ögonen.
 

Broschyr >