Intervju

BERÄTTELSEN OM ROSE K

En man som satt sitt avtryck

Paul Rose, innovatören bakom Rose K började redan på 60-talet att fundera över hur kontaktlinser kan hjälpa människor till en bättre livskvalitet. Endast 21 år gammal startade han sin första kontaktlinsklinik och som av en händelse skedde det just samma dag som Neil Armstrong satte sin fot på månen och uttalade de bevingade orden:

”That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.

Vad Paul Rose inte visste då var att även han skulle sätta ett tydligt fotavtryck, fast i sin värld.

Det här är hans egen berättelse!

”När jag studerade optometri på 60-talet var kontaktlinsområdet i sin linda. Stabila, tvåkurviga corneala linser var det enda som användes, men Alan Bott som drev kontaktlinskliniken på universitetet var en otroligt entusiasmerande och nyskapande optiker. Under de följande åren blev vi nära vänner och han motiverade mig att utveckla en praktik helt fokuserad på kontaktlinser. Och så blev det. 21 år gammal och 14 månader efter examen startade jag min egen praktik. Den öppnade den 20 juli 1969 – samma dag som månlandningen.

Ovanligt vanlig diagnos

Regionen jag verkade i hade en stor andel maoribefolkning och i denna folkgrupp fanns en hög förekomst av keratokonus. En nyligen utförd studie på Nya Zeeland visar att denna siffra är cirka 1 på 200 till skillnad från 1 på 1000 i blandade grupper. Jag träffade direkt många keratokonuspatienter men jag hade inte särskilt stor kunskap om hur jag skulle tillpassa kontaktlinser för dem. Jag hade i ärlighetens namn bara stött på två sådana fall tidigare och det var under mitt första år på universitetet, men allt eftersom byggde jag upp kunskapen i min klinik. Under en 10-årsperiod arbetade vi med flera olika keratokonusdesigner och jag blev mer och mer medveten om hur olika designer fungerade i olika stadier av sjukdomen.

Tidskrävande tillpassning

I början av 80-talet började jag designa individuellt anpassade kontaktlinser för varje enskilt fall. Det var dock mycket tidskrävande och ofta fick jag tillpassa tre eller fyra linser för att hitta den slutliga passformen. Jag ville göra tillpassningen enklare och insåg att det måste finnas ett bättre sätt så jag sökte upp ett lokalt labb och började utveckla en modell som reducerade antalet variabler för att de flesta optiker skulle kunna klara en tillpassning, även de som inte var experter. Det kändes extra viktigt eftersom befolkningen levde utspritt över en stor yta och kunde ha svårt att uppsöka en specialist.

Efter 12 olika designer hittade jag äntligen en som jag var nöjd med och den introducerades på Nya Zeeland 1990.

En välkommen svarv

Jag stötte på många hinder på vägen och ibland var jag på väg att ge upp. På den tiden polerades sekundära kurvor för hand vilket ledde till varierande resultat. Jag ville ha linser som gick att återskapa gång på gång, men det gick inte med dåtidens tillverkningsmetoder. Allt detta förändrades 1989 när det lokala labbet investerade i en datorstyrd svarv, den första på Nya Zeeland, och jag kunde göra justeringar som lätt kunde upprepas.

Rose K erövrar världen

Efter 12 olika designer hittade jag äntligen en som jag var nöjd med och den introducerades på Nya Zeeland 1990. Den blev snabbt erkänd av optiker i hela landet och inom ett år efter hade den blivit den mest använda kontaktlinsen vid keratokonus. Jag blev kontaktad av ett australiensiskt labb för distribution i Australien, och sedan ett labb i USA. Jag bildade Rose K International med en nära vän och tillsammans fick vi FDA-godkännande för USA. Därefter fortsatte designen till Storbritannien och Europa och idag säljs den i över 90 länder. Aldrig i mina vildaste drömmar kunde jag ha förutsett detta!”

Publicerad 3 juli 2023